Сторінки: (6) # 1 [2] 3 4 ... Остання » ( Перейти до першого непрочитаного повідомлення ) | Нова тема |
гитик |
Відправлено: Aug 23 2014, 13:15
|
Offline NOTRE JOUR VIENDRA Великий магістр XI Вигляд: Група: Користувачі Повідомлень: 5462 Користувач №: 77316 Реєстрація: 8-December 12 |
Мій перший вірш написаний в окопі, на тій сипкій од вибухів стіні, коли згубило зорі в гороскопі моє дитинство, вбите не війні. Лилась пожежі вулканічна лава, стояли в сивих кратерах сади. І захлиналась наша переправа шаленим шквалом полум'я й води. Був білий світ не білий вже, а чорний. Вогненна ніч присвічувала дню. І той окопчик – як підводний човен у морі диму, жаху і вогню. Це вже було ні зайчиком, ні вовком – кривавий світ, обвуглена зоря! А я писала мало не осколком великі букви, щойно з букваря. Мені б ще гратись в піжмурки і в класи, в казки літать на крилах палітур. А я писала вірші про фугаси, а я вже смерть побачила впритул. О перший біль тих не дитячих вражень, який він слід на серці залиша! Як невимовне віршами не скажеш, чи не німою зробиться душа?! Душа в словах – як море в перископі, І спомин той – як відсвіт на чолі… Мій перший вірш написаний в окопі. Він друкувався просто на землі. Ліна Костенко |
|
Lada.Gornostaj |
Відправлено: Aug 30 2014, 06:10
|
Offline Найстрашніша для системи людина - то людина без статусу Магістр IX Вигляд: -- Група: Користувачі Повідомлень: 1072 Користувач №: 86526 Реєстрація: 4-April 14 |
"Берестечко" Ліна Костенко коли написала? Поети знають все, і пам'ятають наперед. А під спойлером - її самоцитати. Показати текст спойлеру А це - читайте. росіянам, думаю, без перекладу ясно. Любов Бенедишин Нічний монолог Пересохлі губи. Ночі глибочінь. - Спи, синочку любий. В тиші відпочинь... Годі вже безсоння, вибухів, атак... ...синова долоня стиснута в кулак. - Хай засіє ранок мертву пустку снів. Хочеш, на сніданок напечу млинців? Наварю узвару... ...запеклася кров. - Ой, не тую пару ти собі знайшов. Кулі-нареченій свахою війна... Чорна хустка нені. Цинкова труна. 22.08.2014 |
|
гитик |
Відправлено: Aug 31 2014, 16:09
|
Offline NOTRE JOUR VIENDRA Великий магістр XI Вигляд: Група: Користувачі Повідомлень: 5462 Користувач №: 77316 Реєстрація: 8-December 12 |
А й правда, крилатим ґрунту не треба. Землі немає, то буде небо. Немає поля, то буде воля. Немає пари, то будуть хмари. В цьому, напевно, правда пташина... А як же людина? А що ж людина? Живе на землі. Сама не літає. А крила має. А крила має! Вони, ті крила, не з пуху-пір"я, А з правди, чесноти і довір"я. У кого - з вірності у коханні. У кого - з вічного поривання. У кого - з щирості до роботи. У кого - з щедрості на турботи. У кого - з пісні, або з надії, Або з поезії, або з мрії. Людина нібито не літає... А крила має. А крила має! ЛІНА КОСТЕНКО КРИЛА |
|
Scarlett1111 |
Відправлено: Sep 9 2014, 14:17
|
Offline Опытный пользователь Стать: Підмайстер VII Вигляд: -- Група: Користувачі Повідомлень: 81 Користувач №: 88073 Реєстрація: 4-August 14 |
Contra spem spero! Леся Українка X Варіанти тексту Канонічний текст Першодрук Автограф Гетьте, думи, ви, хмари осінні! То ж тепера весна золота! Чи то так у жалю, в голосінні Проминуть молодії літа? Ні, я хочу крізь сльози сміятись, Серед лиха співати пісні, Без надії таки сподіватись, Жити хочу! Геть думи сумні! Я на вбогім сумнім перелозі Буду сіять барвисті квітки, Буду сіять квітки на морозі, Буду лить на них сльози гіркі. І від сліз тих гарячих розтане Та кора льодовая, міцна, Може, квіти зійдуть – і настане Ще й для мене весела весна. Я на гору круту крем’яную Буду камінь важкий підіймать І, несучи вагу ту страшную, Буду пісню веселу співать. В довгу, темную нічку невидну Не стулю ні на хвильку очей, Все шукатиму зірку провідну, Ясну владарку темних ночей. Так! я буду крізь сльози сміятись, Серед лиха співати пісні, Без надії таки сподіватись, Буду жити! Геть думи сумні! [2 травня 1890 p.] |
|
Lada.Gornostaj |
Відправлено: Sep 18 2014, 06:17
|
Offline Найстрашніша для системи людина - то людина без статусу Магістр IX Вигляд: -- Група: Користувачі Повідомлень: 1072 Користувач №: 86526 Реєстрація: 4-April 14 |
Показати текст спойлеру Олександр Олехо Тебе не розстріляють... Тебе не розстріляють просто так, а лиш за те, що українська – рідна, за те, що трИзуб – то не тільки знак і гама кольорів любові гідна. Тебе не розстріляють, друже мій, як донесеш на патріота краю – ще і пайок поповниш з того свій і доповзеш до зрадженого раю. А що життя? Конає за вікном. Молися, брате. Богу не однако, чи ти помреш іудою з баблом, а чи відмовиш нечисті зі знаком… 31.08.2014 |
|
Lada.Gornostaj |
Відправлено: Sep 18 2014, 06:18
|
Може, мало читала віршів, та останній рік відкрив для мене безліч нових імен. |
|
Lada.Gornostaj |
Відправлено: Sep 18 2014, 10:57
|
Ірина Цілик "ПОВЕРТАЙСЯ ЖИВИМ" Ти, головне, повертайся додому, Врешті знімай запилюжені берці, І вчися наново жити потому, З перепрошитою вірою в серці. Ти, головне, повертайся, здолавши Чистого зла непрожований стогін, І відпускай цю ненависть назавше Посеред мирної тиші густої. Ти, головне, повертайся тим шляхом, Що вбереже твої душу і тіло. Чорна земля із розпеченим пахом Тільки дощу, а не крові хотіла. Ти, головне, повертайся до мами. Десь там сивіючи за видноколом, Матері тужать і дружать домами, Що пахнуть ніжністю та корвалолом. Ти, головне, повертайся назовсім І народи-посади-споруди, А вже у твоєму дітиську курносім Виросте радість, нова і правдива. Ні, ця війна не потрібна нікому! Так, ми її не пробачимо, себто Перемагай і вертайся додому. Просто живим повертайся, і все тут. Він же у виконанні сестер Тельнюк |
|
гитик |
Відправлено: Sep 20 2014, 17:33
|
Море. Ніч. І дельфіна голос. Безіменна зоря тремтить. Твоє тіло – дзвінке і голе Заперечення темноти. Органічне, органне в жилах, Солоніють видох і вдих. На серцях виростали б крила, Але ж серце наше з води. Ми на морі сліди лишаєм. Я – муз–чина і муза – ти. Розпинаєм і воскрешаєм Наше тіло, як мед густий. Отако… отако… і вище… Хвиля піниться й нас несе. Ми – Життя! Ми із моря вийшли. Біля моря нам можна все. Павлюк Ігор |
|
гитик |
Відправлено: Sep 23 2014, 18:09
|
Я зустрічався з вами в дні суворі, Коли вогнів червоні язики Сягали від землі під самі зорі І роздирали небо літаки. Тоді вас люди називали псами, Бо ви лизали німцям постоли, Кричали "хайль" охриплими басами І "Ще не вмерла…" голосно ревли. Де ви ішли — там пустка і руїна, І трупи не вміщалися до ям, — Плювала кров'ю "ненька Україна" У морди вам і вашим хазяям. Ви пропили б уже її, небогу, Розпродали б і нас по всій землі, Коли б тоді Вкраїні на підмогу Зі сходу не вернулись "москалі". Тепер ви знов, позв'язувавши кості, Торгуєте і оптом, і вроздріб, Нових катів припрошуєте в гості На українське сало і на хліб... Симоненко Василь |
|
Lada.Gornostaj |
Відправлено: Oct 4 2014, 08:02
|
Попередній вірш змусив згадати одну давню дискусію про те, чи нищили КГБ виключно атнирадянські елементи. Як бачимо з цього вірша, Василь Симоненко був цілком радянською людиною. Що кінець кінцем його не врятувало. Бо був ЛЮДИНОЮ. Ще кілька віршів цього ж поета. На превеликий жаль і жах, до нестями актуальних Я... Він дивився на мене тупо Очицями, повними блекоти: - Дарма ти себе уявляєш пупом, На світі безліч таких, як ти. - Він гримів одержимо і люто, І кривилося гнівом лице рябе, Він ладен був мене розіпнути За те, що я поважаю себе. Не стала навколішки гордість моя... Ліниво тяглася отара хвилин... На світі безліч таких, як я, Та я, їйбогу, один. У кожного Я є своє ім'я, На всіх не нагримаєш грізно, Ми - не безліч стандартних "я", А безліч всесвітів різних. Ми - це народу одвічне лоно, Ми - океана вселюдська сім'я. І тільки тих поважають мільйони, Хто поважає мільйони "я". ПРОРОЦТВО 17-ГО РОКУ Гранітні обеліски, як медузи, Повзли, повзли і вибилися з сил — На цвинтарі розстріляних ілюзій Уже немає місця для могил. Мільярди вір зариті у чорнозем, Мільярди щасть розвіяні у прах. Душа горить. Палає лютий розум. І ненависть регоче на вітрах. Коли б усі одурені прозріли, Коли б усі убиті ожили, То небо, від прокльонів посіріле, Напевно б, репнуло від сорому й хули. Тремтіть, убивці! Думайте, лакузи! Життя не наліза на ваш копил. Ви чуєте? На цвинтарі ілюзій Уже немає місця для могил! Уже народ — одна суцільна рана, Уже від крові хижіє земля, І кожного катюгу і тирана Уже чекає зсукана петля. Розтерзані, зацьковані, убиті Підводяться і йдуть чинити суд, І їх прокльони, злі й несамовиті, Впадуть на душі плісняві і ситі, І загойдають дерева на вітті Апостолів злочинства і облуд! 23.XII.1962 |
|
Сторінки: (6) # 1 [2] 3 4 ... Остання » | Нова тема |