Даруйте, як повторюся, та, мабуть треба порівняти Снейпа "кіношного" зі Снейпом "книжним". Я вже не раз казала, що "кіношний" мене зачарував, а от з прочитаних потім книг виповз досить таки гиденький і жалюгідний персонаж.
отож, що е у фільмі такого, до чого в книгах треба дочитуватись і дуже таки можна НЕ дочитатись?
Навряд чи це цілком стильна зачіска :), якої у книгах не було.
Чи то певна пластика (згадайте дуельний клуб у другому фільмі, як виходять на поєдинок Локхарт і Снейп: один ніби й картинно, та при тім так переграє, що виглядає чи не незграбним, другий - чіткі, до скупості економні рухи, нічого зайвого, але усе необхідне)? А у останньому фільмі, ці майже недбалі рухи, якими Снейп відбивав закляття Макгонегел? У книгах він переважно тримається незграбним павуком, у фільмі - як людина, що побачила й навчилась достатньо, щоб захистити себе й інших.
Ще одне. Емоції. У книгах чомусь запам'ятовується, що Северус не вміє усміхатись, він може "вишкіритись" , швидше "визвіриться", ніж "зауважить". Знову ж, книжний Снейп ні разу, здається, не сказав тому ж Поттеру доброго слова, лише один раз визнав, що Гаррі не такий вже тупий - коли той на заняттях з оклюменції сам здогадався виставити щита. Кіношний Снейп вільніше визнає сильні сторони Гаррі, без сарказму спілкується з учнями, навіть грифіндорцями :), кидається на захист Гаррі від перевертня. і, нарешті, дозволяє собі мало не заплакати від співчуття до Черріті, котру Лорд вбиває за викладання "неправильного" маглознавства. Загалом, поводиться як людина, здатна на любов і відданість не лише до давно померлих. Можливо, це справді те, чого Ровлінг не змогла сказати (чи то наші перекладачі не спромоглись вичитати) у книгах? І не кажіть, що то я одна така, що не вичитала :)
Що ще відрізнає Снейпа-з-фільмів від Снейпа-з-книг?